ZeOs Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Gülüş Tasarımı
Gülüş Tasarımı nedir?
Estetik bir gülüş; sağlık, başarı, güç ve güzellik gibi birçok olumlu değeri yansıtır. Gülüş tasarımı, herhangi bir nedenle estetik açıdan görünümü bozulan diş ve diş etlerinin hem yüz şekilleri hem de hastanın ihtiyaçları göz önüne alınarak doğal ve estetik bir görüntü elde edilmesi için yapılan uygulamalardır. Gülüş tasarımı, kişilerin güzel bir gülüşe sahip olması ve yitirdikleri özgüvenlerini yeniden kazanmaları için çok büyük önem taşımaktadır.
Gülüş tasarımında kişinin yüz sekli, ten rengi, cinsiyeti, yaşı, dudakları, dişlerin dizilimi, diş eti formu, ağız ve çene yapısı gibi faktörler dikkate alınır. Tedavinin amacı, size en doğal ve estetik gülüşü kazandırmaktır.
Gülüş Tasarımı Hangi Tedavileri İçermektedir?
Her insanın gülüş tasarımı ihtiyaçları farklı olduğundan yapılacak işlemler de buna bağlı olarak değişecektir. Kişinin talebine ve ihtiyaca göre gülüş estetiğinde aşağıdaki işlemler uygulanabilir. Bazı hastalarda bu tedavilerden yalnızca bir tanesi uygulanırken bazı hastalarda ise istenilen sonuca ulaşabilmek için birden fazla işlem uygulanması gerekebilir. Bu işlemler aşağıdaki gibi örneklendirilebilir.
-
Porselen kaplamaları (kron),
-
Zirkonyum kaplama,
-
Laminate veneer (yaprak porselen),
-
Diş eti estetiği (pembe estetik),
-
Dişlerin renginin koyu olması durumunda diş beyazlatma (bleaching),
-
Diş taşı temizliği, gerekiyorsa detartraj veya küretaj,
-
E-max kaplama,
-
Dişlerde çapraşıklık olması durumunda ortodonti (diş teli) tedavisi,
-
Dişler eksikse veya hiç yoksa diş implantı ve protez uygulamaları,
-
Kanal ve dolgu tedavisi,
-
Dudak, yüz bölgesi ve çene şekillendirmesi.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımın ilk adımı hastanın estetik beklentileri ve taleplerini doğru bir şekilde anlamaktır. Zira estetik gülüş tasarımı sırasında uygulanacak işlemler de bu talepler ve ihtiyaçlara göre belirlenmektedir. Çünkü herkesin yüz yapısı, gülüşü, diş eti görünüm miktarı ve estetik algısı farklıdır. Bu yüzden gülüş tasarımları kişiye özel olarak yapılır.
İlk olarak hastanın ağız ölçüsü alınarak dişlerin modelleri elde edilir. Bu modeller üzerinde hastanın problemleri detaylı bir şekilde belirlenip model üzerinde düzeltmeler yapılır. Hasta model üzerinde dişlerin bitmiş seklini görebilir. Daha sonra bu model ağıza aktarılır ve hasta daha işleme başlamadan tedavi sonrası dişlerin bittikten sonra nasıl görüneceğini kendi ağzında deneyimleme şansı bulur. Düzeltilmesini istediği ya da beğenmediği kısım varsa bu aşamada belirlenerek düzeltilir ve tedavi sonrası hasta sürprizle karşılaşmamış olur.
Bir diğer tasarım şekli de dijital gülüş tasarımıdır. Bu tasarımda hastanın ağız içi ve yüz fotoğrafları bilgisayar ortamında dijital ölçümlemeler yapılarak yüz şekline uyumlu bir hale getirilir. Tedavi sonrasında ortaya çıkacak görünüme en uygun görüntüler de yine bu aşamada elde edilir. Hekim, ideal gülüş tasarımına ulaşılabilmek için mevcut dişlere ne gibi işlemler yapılması gerektiği konusunu varsa alternatifleriyle birlikte hastaya anlatır. Bu çalışmalar sonucu kabul edilen tedavi prosedürüne göre hekim tedavisine başlar. Yapılacak tüm tedaviler ile mevcut durum kayıt altında tutulur ve her şey dijital tasarıma göre planlanır.
Gülüş Tasarımında Wax-up ve Mock-up nedir?
Gülüş tasarımı için hazırlık aşamasında tasarımın mumla yapılan bu modeline Wax-up denir. Sonrasında Wax-up modeli üzerinden dişlere uygulamak için silikondan üretilen modele Mock-up denir. Gülüş tasarımı yaparken Wax-up ve Mock-up aşaması çok önemlidir. Wax-up ve Mock up uygulaması, bize daha tedavinin en başındayken, tedavi sonucunu öngörebilme fırsatı sunar. Bu da bize tedavinin en başında dişlerde ne kadar değişiklik yapacağımızı, hangi dişten ne kadar aşındıracağımızı, finalde dişlerin nasıl görüneceği gibi birçok bilgi verdiği için hastalarımıza; tedavi sonrasında bir sürprizle karşılaşmadan protezin bitmiş halini kendi ağızlarında deneyimleme fırsatı sunar. Bu uygulama sayesinde dişlere yapılacak olan restorasyonların, ön tasarımı oluşturulur. Wax-up ve Mock-up işleminin önemli olmasının diğer bir nedeni ise ön tasarımı gören hastanın beklentilerine göre protezlerde değişiklikler yaparak hastaya özel en ideal gülüş tasarımı yapmamıza imkân vermesidir.
Wax-up ve Mock-up Nasıl Yapılır?
İlk seansta hastadan dijital ya da manuel ölçü alınır. Bu ölçüler üzerinde, dijital ölçü alımında, üç boyutlu yazıcılar ile manuel ölçü sonrasında ise model üzerinde laboratuvarda, mumdan yapılması planlanan gülüş tasarımı şekillendirilir. Buraya kadar yapılan işlemler Wax-up kısmıdır. Mock-up aşamasında ise Wax-up modeli üzerinde laboratuvar tarafından hazırlanan silikon anahtar vasıtasıyla, tasarım dişlere uygulanır. Hasta ve hekim tarafından gülüş tasarımını ağız içerisinde değerlendirir, değiştirilmesi istenilen şekil, boyut, renk veya form not edilerek, laboratuvara iletilir.
Dijital Gülüş Tasarımı Nedir?
Dijital gülüş tasarımı, diş hekimlerinin dijital teknolojileri kullanarak kişiye özel, estetik bir gülüş tasarımı oluşturmasıdır. Diş hekimliği alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital tasarım yazılımları kullanılmaktadır. Söz konusu yazılımlarda kişinin diş yapısı ve yüz oranları derinlemesine analiz edilir. Diş hekimleri, dijital yazılımlar sayesinde hastanın diş yapısı, diş etleri, dudakları ve yüzü arasındaki en doğru uyumu yakalayabilmektedir. Böylece kişiye doğal ve estetik bir gülüş oluşturulabilir. Dijital gülüş tasarımında hasta odaklı bir tedavi yapılır. Her kişiye yakışan gülüş şekli farklıdır. Bu yüzden diş hekimleri kişiye en uygun gülüşü tasarlar.
Dijital gülüş tasarımında tasarımın yapılması ve ağız içinde gösterilmesi iki seans sürecektir. Diş hekimleri ilk seansta hastanın kayıtlarını alır. Daha sonra ikinci seansta dijital yazılımlar üzerinde hasta için yapılan gülüş tasarımı gösterilir. Hasta dijital gülüş tasarım programı sonrasında yapılan tasarıma onay verdiyse hemen gerekli çalışmalar başlar. Revizeler yapılması gerekiyorsa dijital gülüş tasarımı üç seans sürebilir.
Dijital Gülüş Tasarımı Avantajları Nelerdir?
Dijital gülüş tasarımı avantajları arasında en önemli nokta hastanın estetik diş tedavisi öncesinde nasıl bir gülüşe sahip olacağını görmesidir. Son teknoloji bilgisayar yazılımları ile kişinin yüzü de sisteme aktarılır. Böylece hasta tedavi sonunda nasıl bir görünüme sahip olacağını tedavi başlamadan görebilir.
Dijital gülüş tasarımında sürprize yer yoktur. Hasta memnuniyeti garantili bir çalışmadır. Hasta tamamen istediği ve onay verdiği gülüşe kavuşabilir. Gülüş tasarımında dijital olanakların kullanılması tedavinin kişiye özel hale gelmesini sağlar. Diş hekimi tarafından hasta detaylı olarak dinlenir ve gerekli videolar ile fotoğraflar çekilerek yazılım sayesinde yüz, diş, çene ve karakter özellikleri dikkate alınarak bir gülüş tasarımı hazırlanır. Gülüş tasarımı bütüncül ve multidisipliner bir tedavidir. Temel amaç, hastanın ağız sağlığını koruma ve estetik bir gülüş kazandırmadır.
Protez gülüş tasarımında implant tedavisi, ortodontik tedavi, protez diş uygulamaları, diş eti tedavileri bir arada yapılır. Böylece diş hekimliğinde kullanılan tüm uygulamalardan destek alınarak en doğru gülüş tasarlanır.
Dijital Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Dijital gülüş tasarımında ilk randevu şöyle geçer;
-
3D ağız içi tarayıcısı kullanılarak dişlerin dijital ölçüsü alınır.
-
Özel stüdyoda hastanın farklı açılardan fotoğrafları çekilir.
-
Hastaya diş hekimi tarafından daha önce yapılan öncesi/sonrası şeklinde vaka örnekleri gösterilir.
-
Özel yazılım sayesinde dijital gülüş tasarımı yapılır.
Dijital gülüş tasarımında ikinci randevu artık işlemlerin başladığı süreçtir. İkinci randevu şöyle geçer;
-
Hastanın diş ve diş etleri için gerekli işlemler gerçekleştirilir.
-
3D ağız içi tarayıcısı sayesinde dişlerin dijital ölçüsü alınır.
-
Hastadan dijital gülüş tasarımı konusunda onay alınır ve gerekli revizeler yapılır.
Gülüş Tasarımında Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Gülüş tasarımında tedavi süresi hastadan hastaya değişiklikler göstermektedir. Hastaların beklentisi ve ağız yapısı genel olarak tedavinin süresini belirler. Bu süre bazen tek bir gün olabildiği gibi bazen de 2 ila 15 gün arasında değişebilir. Bu yüzden tedavi sürecinde net bilgi ancak uzman hekimin muayenesi sonrasında öğrenilebilir.
Ankara Gülüş Tasarımı Fiyatları
Gülüş tasarımı fiyatları hastanın beklentisine, kullanılan malzemenin türüne (zirkonyum, Emax), yönteme, hastanın mevcut diş yapısına, yapılacak işlem miktarına göre değişmektedir. Bazen sadece estetik dolgu ile tedavi yeterli olurken bazen de ortodontik (tel veya şeffaf plaklar ile) tedavi ile dişlerin pozisyonunu sıralanıp, dişlere beyazlatım yaprak porselenlerle komplike bir tedavi gerekebilir. Bu yüzden fiyatlar konusunda net bilgi ancak uzman hekimin muayenesi sonrasında öğrenilebilir.
Gülüş Tasarımında Uygulanan Tedaviler
Pembe Estetik
Pembe estetik gülüş tasarımında önemli bir yeri olan diş etlerinin şekil, form ve renginin yeniden kazandırılması işlemidir. Estetik bir görünüm ve gülüşe sahip olmak için diş eti, dişler dudaklar ve çene uyum içerisinde olmalıdır. Sağlıklı diş etleri pembe renkli, hafif pütürlü yüzeye sahiptir. Pembe estetik tedavisinden önce diş eti çekilmesi, diş eti şişmesi, diş eti kanaması ve kızarıklık, diş eti hassasiyeti gibi diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş eti estetiği için sorunun varlığına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır: Genellikle güldüğünde diş etlerinin gözükmesinden şikâyeti olan hastalarda, diş etleri lazerle veya cerrahi olarak kesilerek yeniden şekil ve seviye verilmesi sağlanır. Pembe estetikle yapılan küçük düzeltmelerle bile çoğu durumda büyük sonuçlar alınabilmektedir.
Yaprak Porselen (Laminate Veneer)
Gülüş tasarımı tedavileri arasında ilk sırada tercih edilen tedavilerden olan Laminate Veneer (yaprak porselen), dişlerde aşındırma yapmadan ya da sadece ön yüzeylerinde minimum aşındırma yapılarak dişlere uygulanan 0.3-0.8 mm kalınlığındaki bir kaplama türüdür.
Tam Kron Restorasyonu (kaplama)
Tam kron restorasyonu Laminate Veneer’den (yaprak porselen) farklı olarak, uygulama dişin tamamına yapılır. Fazla madde kaybı olan dişlerde tercih edilir. Gülüş tasarımı uygulamaları Laminate Veneer’den (yaprak porselen) sonra en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir diğeridir. Tam seramikler (Emax, Empress) veya zirkonyum kaplama gülüş tasarımında sık kullanılırken metal destekli porselen kaplamalar estetik gereksinimleri karşılayamadığı için günümüzde tercih edilmemektedir.
Kompozit Lamina, Estetik Dolgu (Bonding)
Kompozit lamine, dişlere zarar vermeden; dişin rengini, şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek ve dişe estetik bir görüntü vermek amacıyla diş yüzeylerine kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır. Bonding olarak da bilinen bu diş estetiği tedavisi; dişler üzerindeki hasarları, çatlakları ve kırıkları tedavi etmek için yaprak dişe nazaran ucuz ama etkili bir yoldur. Avantajları, genellikle daha az diş maddesi kaldırılır. Klinik ziyareti daha azdır ve bazen tek seansta hazırlanabilir.
Ortodontik Tedaviler (tel tedavisi veya şeffaf plak)
Ortodonti dişlerin çapraşıklıkları, çene kemiklerinin birbirleri ve kafa kemikleri ile ilişkisini inceleyen ve bunlara bağlı mevcut problemlerin teşhisini koyan bilim dalıdır. Ortodontik tedavi de bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir. Bazı durumlarda sadece ortodontik tedavi ile Gülüş Tasarımı bitirilebilmektedir. Pozisyon bozukluğu olup, form bozukluğu olmayan dişlerde estetik sadece ortodonti ile tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda ise Laminate Veneer (yaprak porselen) öncesi dişlerin pozisyonunu düzletmek için kullanılmaktadır. Bu işlemin avantajı, dişlerden daha az madde kaybolmasını sağlamaktır.
Dental (diş) İmplant Nedir?
İmplant, çene kemiğine yerleştirilen genelde titanyum malzemeden üretilmiş yapay diş kökleridir. Bu diş kökleri protezlere destek amacıyla kullanılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen vidalardır. Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı diş etlerine sahip ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan hastalar için kaybedilen dişin yerine implant uygulaması diş hekimlerinin ilk tercihidir. Ön bölge diş kayıplarında veya tüm çene diş kayıplarında implant tedavisi ile gülüş tasarımı yapılabilmektedir.
Gülüş Tasarımında Dişlerin Kesilmesi ve Kaplanması Gerekli Midir?
Gülüş tasarımın yapılması için illaki dişlerin kesilmesi ya da kaplanması zorunlu değildir. Uygun hastalarda Kompozit lamina, bonding, diş beyazlatma gibi teknikler ya da sadece pembe estetik uygulamaları ile hem daha pratik hem daha koruyucu hem de daha estetik bir görünüm sağlanabilmektedir.
Gülüş Tasarımının Avantajları Nelerdir?
Gülüş tasarımının en önemli avantajı hastanın estetik diş tedavisi öncesinde nasıl bir gülüşe sahip olacağını görmesidir. Hasta tamamen istediği ve onay verdiği gülüşe kavuşabilir, sürprizlere yer yoktur.
Gülüş Tasarımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Gülüş tasarımı kişiye özel olarak yapılır. Hekim, hastanın beklentilerini iyi analiz etmeli ve hastayı doğru yönlendirmelidir. Ayrıca gülüş dizaynı yapılırken bireyin yüz hatları, göz, kulak, burun, çene ucu, dudak şekli ve diş eti görünümü gibi parametreler göz önünde bulundurulur. Diş formları belirlenirken kişinin yüz yapısı ve cinsiyeti göz önünde bulundurularak diş formları seçilmelidir. En önemlisi bu konuda deneyim sahibi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü hekim tasarlanan gülüşü bire bir aynısı hasta ağzında uygulayabilecek tecrübe ve yeteneğe sahip olmalıdır.
Gülüş Tasarımı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gülüş tasarımı yaptıranlar, tedavi sonrasında mutlaka ağız hijyenine çok özen göstermeli, rutin kontrollerini ihmal etmemelilerdir.
Gülüş Tasarımı Kalıcı Mıdır?
Gülüş tasarımı kalıcılığı kullanılan materyale göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse Laminate Veneer (yaprak porselen) ile yapılan gülüş tasarımı, Kompozit lamine ile yapılan gülüş tasarımına göre daha uzun ömürlüdür. Ancak hangi malzemeyle yapılırsa yapılsın kalıcılığın süresini artırmak için hastanın ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi ve kontrollerini ihmal etmemesi gerekir.